UA-173064913-1

Bananenverkoper in Masisi

Paulin Munyagala, onze vriend en vredesjournalist, is op stap voor zijn gemeenschap in Masisi. Het is een van de zes gebieden van Noord-Kivu, een provincie aan de grens met Rwanda en Oeganda, in het westen van de Democratische Republiek Congo. Er zijn veel bananenplantages. Paulin stuurde ons deze beklijvende foto van een bananenverkoper.

‘Fountain Family Reachout’, een mooi nieuw initiatief van Fountain of Excellence

Benjamin from Fountain writes us: “Greetings from Fountain again, we have been missing to hear from each other, this does not mean that we had stopped impacting young people as FOUNTAIN. We have been doing hard work on ground though our social media updates were not consistent. This was due to various reasons which were above our control: our team leader losing his lovely dad, who died in spite of having had medical treatment. The lockdown effects affected most countries, also us in Uganda. We had some mechanical problems with our phones. Nevertheless we stayed positive and are looking forward to more great things. At the moment we are still making home visits to see some of the children / youngsters we are working with. A lot of families have been negatively affected by COVID-19. We started a programme called ‘Fountain Family Reachout’, trying to give hope to the families and sensitizing on COVID-19. In the future we hope to help these families to engage in small businesses because most of the bread winners have lost their jobs. A number of families and children are in need of food but we currently lack resources to cater for that. Here are some pictures about Fountain and the children we are supporting. Uncle Benjamin with the child being sponsored by Bram from Afrikin. Reagan, picked from the street, with some of the kids we found working in stone queries in order to get something to eat.”

Kind regards

Benjamin – Uganda

Laat ons het programma van Fountain of Excellence steunen! Met uw hulp kunnen we voedselpakketten sponsoren. Giften zijn welkom op BE14 8918 7408 4083 van AFRIKIN.

Baby Elisabeth succesvol geopereerd

Het kroostrijke, arme gezin van Maman Juliëtte in Goma (Oost-Congo) heeft een tegenvaller van formaat. Het jongste kindje van Juliëtte – de baby heet Élisabeth Ombeni Neema – heeft een gecompliceerde navelbreuk, wat veel pijn veroorzaakt. Een arts in Goma adviseerde om het kleine kindje zo spoedig mogelijk te opereren. Sociale zekerheid bestaat in de DR Congo niet echt. De meeste Congolezen hebben ook geen stabiel inkomen van betekenis. Grote uitgaven voor medische doeleinden zijn dan ook een gigantisch probleem voor velen. Meer dan eens lukt het niet om een medische interventie te betalen, met alle trieste gevolgen van dien. Wij overlegden even met een arts in België, en zij reageerde zo: “De artsen daar hebben gelijk. Als de baby vaak huilt, geeft dit vermoedelijk aan dat er al een stukje darm ingeklemd raakte in de breuk. En dat is precies het grootste risico: het inklemmen van de darmen, waardoor de bloedsomloop ernaar onderbroken wordt en dit stukje darm afsterft, met ernstige gevolgen. Soms kan het helpen om in afwachting een strakke band aan te brengen op de plek, maar dat kan ook ernstig verkeerd lopen: als een stukje darm daarin vast geraakt, zit die nog meer klem dan zonder band. Een ingreep is dus behoorlijk dringend”.

Voor Maman Juliëtte was het onmogelijk om de operatie zelf te betalen. Omdat de kas van Afrikin bijna leeg is (al onze events afgelast wegens corona) en de operatie zeer dringend was heeft één van onze vrijwilligers het geld alvast voorgeschoten en kon Elisabeth succesvol geopereerd worden op 23 mei. De operatie, medicatie en hospitaalverblijf kosten 326 €. Enkele van onze teamleden hielpen de last al te verlichten en op onze oproep via FB kregen we snel enkele positieve reacties. Zo konden we de kosten samen dragen. Wij zijn hen hiervoor zeer dankbaar. De operatie is goed verlopen. Elisabeth moet nog een week in het hospitaal blijven. Met jullie steun is het ergste voorkomen!

Elisabeth kwam op de wereld terwijl de planeet in de ban kwam van het coronavirus. Ook in de DR Congo zijn er zieken en overlijdens als gevolg van dit virus. De bevolking is bang, de gezondheidszorg is er zeer belabberd, het overgrote deel van de bevolking is straatarm en heeft weinig materiële weerbaarheid (lees: geen geld). Ook geen enkele sociale bescherming van betekenis. Geen overheid die financiële steun regelt voor de mensen. Juliette had al heel wat kleine kinderen, nu is de baby erbij gekomen. De Afrikaanse context is nu eenmaal niet de westerse context. Andere zeden, gewoonten, noodzakelijkheden. Zwangerschapsbeperking of ‘family planning’ is hier misschien iets evident maar in Afrika ligt dat vaak anders. In het geval van Juliette is er een ‘man in het gezin’. Maar daarmee is ook alles gezegd (spijtig genoeg). Met hulp van heel wat mensen konden we Juliette een klein (straat)handeltje laten starten. Dat hielp om het lot van de familie een beetje te verbeteren. Nu ligt het handeltje stil uiteraard. Zij was hoogzwanger, en is onlangs bevallen. De grens met Rwanda is dicht en er is angst door corona. Ook nog steeds veel onwetendheid over het virus en de risico’s.

Ben je ook geraakt door het lot van Juliette en haar kroostrijke gezin? Wil je hen een steuntje geven?

Kleine beetjes helpen veel! Een eenmalige gift of een klein maandelijks bedrag per domiciliëring kan gestort worden op BE14 8918 7408 4083 – AFRIKIN

Habimana en Eric, duim omhoog!

Naast het heel droevige nieuws over Chiza uit Goma kregen we ook nieuws over Habimana en Eric, hier op de foto. Zij zitten op school bij Don Bosco in dezelfde stad. De jongens stellen het goed. Zij worden verder opgevolgd door onze steungroep Afrikin en Paulin zoekt hen geregeld op.

Rust in vrede, jonge Chiza

In de stad Goma (Noord-Kivu, DR Congo) is zopas de jonge Chiza (20) overleden. Eén van de kernleden van Afrikin had eerder geholpen om Chiza te laten opereren wegens een tumor. Spijtig genoeg bleef de kanker voortwoekeren en zich uitzaaien. Pascal Mugaruka, die over deze jongen waakte, meldde zopas dat we hem verloren hebben. Chiza is vandaag begraven, met hulp van diverse mensen, onder wie iemand van Afrikin. Rust in vrede, jongen… Zijn broer Christophe (23) en hun twee zussen blijven nu over. Christophe is hulpje voor metselwerken. Hun leefomstandigheden zijn zeer karig. Wie ook getroffen is door deze trieste feiten en denkt iets te kunnen doen voor deze jonge mensen, die nu hun broer hebben verloren, laat het even weten aan Afrikin via afrikin.belgium@gmail.com

Vrijwilligers gezocht!

Engageer je mee bij Afrikin!

De coronacrisis heeft ook de plannen van Afrikin enigszins gedwarsboomd. Maar uitstel is geen afstel, wat ons betreft. Met onze steungroep blijven we de ambitie koesteren om geregeld acties te organiseren om kinderen en jongeren in de DR Congo (Goma) en Oeganda (Buikwe) te steunen en helpen. Afrikin hoopt een aantal extra vrijwilligers (m/v) te vinden, mensen van uiteenlopende leeftijden die goesting hebben om zich mee te engageren, die mee willen brainstormen over de werking, fundraisingacties willen bedenken en ze mee willen uitwerken. En die ook klaar staan wanneer we ergens moeten opdraven: met een kraampje, met een voordracht enzovoort. Misschien heb jij een bepaalde ervaring of kennis die ons enorm kan vooruit helpen? Vind jij het bestaan van onze steungroep cool en tof? Wil je samen met ons een actievere rol spelen?

Heb je nog vragen? Dan willen we dat heel graag van je horen via afrikin.belgium@gmail.com

VRIJWILLIGERS MAKEN HET VERSCHIL!